Öppet hus

Öppet hus

För dig som är SYV

För dig som är SYV

Intresseanmälan

Intresseanmälan

Inriktning Dator- och kommunikationsteknik

På Dator- och kommunikationsteknik får du kunskap om både mjuk- och hårdvara. Hur datorer är uppbyggda, vad stabila nät­verk kräver för förutsättningar och hur du installerar dem. Det innebär bland annat att du kommer lära dig felsöka och åtgärda de vanligaste felen i nätverk både på egen hand och tillsammans med kollegor.
Du kommer dessutom få utrymme att arbeta praktiskt med Linux- och Windows­systemen. Vi har två programfördjup­ningar.

 

Grundläggande högskolebehörighet

El- & Energiprogrammet ger från och med höstterminen 2023 grundläggande högskolebehörighet. Kurserna går att välja bort inför årskurs 2.

 

Arbetsplatsförlagt lärande (APL)

Under dina 15 APL-veckor får du chansen att prova på ditt yrke redan i gymnasiet, samtidigt som du bygger ett kontaktnät i branschen inför när du ska söka jobb.

Se poängplan

Fördjupning: Programmering och webbutveckling

I den här fördjupningen får du möjlighet att utveckla dina kunskaper inom mjuk­vara genom bland annat installationer, konfigurationer och programmering. Därför har våra lärare bred erfarenhet och utbildning i många olika programspråk.

Här på Snitz finns lärarna och eleverna som du kan utvecklas tillsammans med, de som har kunskapen och uppfinningsrikedom som kommer få dig att växa och sporra dig att lösa problem oavsett om du vill programmera serverbaserat med PHP eller utveckla dynamiska webbsidor.

Fördjupning: Support- och servicearbete

I el- och databranschen är det många som driver egna företag och som arbetar med support- och servicearbete. Det innebär både att man behöver vara serviceinriktad och ha ett affärs-tänk.

På Snitz kommer du sätta dig in i vad det innebär att arbeta serviceinriktat och utveckla färdigheter inom service och support. Du har även möjlighet att läsa kursen Entreprenörskap där du lär dig att starta ett eget företag.

Joakim årskurs 3, El- och energiprogrammet med dator och kommunikationsinriktning

Varför valde du att söka till Snitz?
Jag hade ett intresse för datorer och hade kompisar som gick här. Jag hade hört att det väldigt få elever i klasserna och det skulle kunna hjälpa mig att studera.

Varför skulle du rekommendera skolan till andra?
Jag skulle rekommendera gymnasiet för de elever som behöver lite lugnare, färre elever i klassrummet och mera stöd. Lärarna har också en förståelse för att eleverna har vissa utmaningar i skolan.

Hur ser en skoldag ut för dig?
Börjar olika, men de dagar jag börjar tidigt slutar jag tidigt. Det är ett fåtal ämnen varje dag och inte flera åt gången. Det finns bestämda platser i klassrummet, men man hitta egna rum om man behöver mer lugn och ro. Om man har lärt sig något under en lektion, får man prova att labba på det sedan, exempelvis att göra nätverkskablar. På El- och energiprogrammet får man praktisera i åk 2 och åk 3. Jag har till och med fått jobb på ett företag där jag hade min praktik. Efter min student planerar jag att arbeta i någon affär med datorer.